top 10 Kortrijk
Doen

De top 10 van Kortrijk

Je hebt enkele uurtjes vrij, wil Kortrijk beter leren kennen én wat cultuur opsnuiven? We zetten 10 verrassende, niet te missen locaties en activiteiten voor jou op een rijtje.

Broeltorens Kortrijk

De Broeltorens

Deze middeleeuwse torens zijn samen met de Artillerietoren de enige restanten van de oude stadsvestingen. De zuidelijke ‘Speytorre’ werd in 1385 gebouwd om het verkeer op de Leie te controleren. De noordelijke ‘Inghelburghtorre’ uit 1415 diende als wapenopslagplaats. De torens behoren tot het typische stadssilhouet van Kortrijk.

stadhuis Kortrijk

Grote Markt met Belfort en Stadhuis

Centraal op de Grote Markt vind je het Belfort (UNESCO-werelderfgoed), een overblijfsel van de middeleeuwse lakenhalle. Bovenaan staan de beroemde uurslagers Manten en Kalle en in de nok staat de beiaard met 48 klokken. Daarnaast vind je op de Grote Markt ook het Stadhuis in laatgotische renaissancestijl. Op de gevel staan beelden van de Graven van Vlaanderen. Binnenin tref je de prachtige schepenzaal en raadzaal met gebeeldhouwde schouwen.

Begijnhof Kortrijk

Het Begijnhof

Sinds 1998 behoort het Begijnhof tot het UNESCO werelderfgoed. Het Begijnhof dateert al van de 13de eeuw. Je kan er flaneren langs de kleine huisjes en het binnenplein of de Mattheuskapel bezoeken. In de Sint-Annazaal is het nieuwe belevingscentrum ondergebracht. Met een mix van authentiek erfgoed en moderne mediatechnieken wordt het fenomeen 'begijnhoven' opnieuw geïnterpreteerd. De Artillerietoren uit de 14de eeuw is één van de weinige restanten van de middeleeuwse voorburcht en werd oorspronkelijk gebruikt als drinkwatertoren. De Onze-Lieve-Vrouwekerk werd gebouwd in de 13de eeuw en kent een lange bouwgeschiedenis. In 1370 bouwt Graaf Lodewijk van Male de Gravenkapel als mausoleum. Verder kan je in de kerk de Kruisoprichting van Antoon Van Dijck bewonderen. De Sint-Maartenskerk dateert uit de 12de eeuw en werd door de eeuwen heen her- en verbouwd.  Binnen vind je waardevolle kunstwerken en de kerktoren herbergt de eerste volwaardige 19de eeuwse beiaard van de stad.

Groeningemonument Kortrijk Guldensporenslag 1302

De Guldensporenslag

In Kortrijk 1302 wordt het verhaal verteld van de belangrijkste veldslag in de geschiedenis van Kortrijk, de Guldensporenslag in 1302. Even verder, op de voormalige Groeningekouter kan je de Groeningepoort uit 1908 en het Groeningemonument, een beeld van de Maagd van Vlaanderen bewonderen. Zij probeert de Vlaamse Leeuw die de boeien verbroken heeft te weerhouden.

stadswandelroute Kortrijk Leie

Stadswandelroute 'Metamorfose van de stad'

Met deze stadswandelroute flaneer je niet alleen door het historische hart van de stad, maar is er ook aandacht voor de huidige metamorfose van Kortrijk. Er is een handige kaart beschikbaar, met een korte beschrijving van alle interessante plekjes. De stadswandelroute vertrekt aan Toerisme Kortrijk in het Begijnhofpark en is bewegwijzerd met klinknagels.

Koop hier de stadswandelroute...

Texture Kortrijk museum Leie vlas

Texture

Museum Texture vertelt over de linnen- en vlasnijverheid. Een verhaal met heel sterke wortels dat getuigt van straf vak- en ondernemerschap, van gedurfde innovatie en wendbaarheid en van zichzelf voortdurend heruitvinden. In drie kamers, ingericht in een authentiek vlasverzendhuis (1912), ontdek je de revolutionaire ontwikkeling die de vlasnijverheid in deze streek teweeg bracht. Het verleden zal je verrassen maar de verhalen van vandaag en morgen zullen je verbazen en inspireren. Al eeuwenlang is Vlaanderen befaamd om zijn textiel en linnen speelt daarin een glansrol. Vroeger waren luxeproducten als kant en damast erg in trek bij de adel en burgerij. Het basislinnen dat hier massaal geweven werd, was bestemd voor dagelijks gebruik. Langs de Leieboorden groeide een industrie die de wereld veroverde: de vlasbewerking. Nog altijd is ‘Courtrai flax’ een topkwaliteitsproduct dat internationaal gekend en gegeerd is.

Meer info: www.texturekortrijk.be

Bubox Kortrijk

Tentoonstellingen

BuBox is een werking rond hedendaagse beeldende kunst in Kortrijk. Ieder jaar worden er een vijftal tentoonstellingen georganiseerd waarbij resoluut gekozen wordt voor kunstenaars die op een eigenzinnige manier met de ruimte en haar omgeving willen omgaan. BuBox biedt jong en opkomend talent een fysieke ruimte voor experiment, creatie en presentatie. Een continue aandacht voor de veranderende tentoonstellingspraktijk vertaalt zich steeds in verrassende, vernieuwende en evoluerende tentoonstellingen.

Meer info: www.bu-box.be

K in Kortrijk en winkelwandelstraten

K in Kortrijk en winkelwandelstraten

In Kortrijk kom je als shopper altijd aan je trekken. Midden de levendige winkel-wandelzone rond de Lange Steenstraat vind je sinds 2011 het winkelcentrum K dat onderdak biedt aan zo'n 85 winkels met een totale oppervlakte van meer dan 33.000 m². Naast de grote merkenwinkels telt Kortrijk ook nog veel kleine speciaalzaken waar je kledij, schoenen en accessoires van minder bekende merken en particuliere vormgevers en echte hebbedingetjes kan terugvinden. De Kortrijkse winkeliers zetten op regelmatige basis ook de deuren 's avonds open en eind juni en begin september wordt jaarlijks een grote braderie georganiseerd.

Meer info over shoppen in Kortrijk...

Hou ook de kalender van de Superkoopzondagen in de gaten: www.kortrijk.be/superkoopzondagen

Buda eiland Kortrijk

Het Buda-eiland

Tussen de armen van de Leie vind je het Buda-eiland. Een eiland voor de artistieke bezoeker van de stad. In de Kortrijkse uitgaansbuurt vind je de Budatoren, een platform waar artiesten uit alle hoeken van het spectrum hun ding mogen doen en in de Budascoop kan je genieten van de betere niet-commerciële films. Buda Beach nodigt jong jong en oud uit tot relaxen in het mooie kader van de Leie. In de zomer wordt dit park omgetoverd tot een strand met ligweide. De Budafabriek is een imposante plek waar ontwerpers, ondernemers, kunstenaars, studenten en actieve burgers samen werken. Het oude gebouw werd onder handen genomen door het architectenbureau van Vlaams Bouwmeester Peter Swinnen. In de fabriek van 3.000 m3 is plaats voor tentoonstellingen, workshops en ateliers. Er is een prototypelab met 3D-printers, lasercutters en tal van andere machines voor creatieve makers.

Collegebrug Kortrijk Leie

De Leieboorden

Om de Leie bevaarbaar te maken voor grotere schepen, was een rechttrekking en verbreding van de Leie in het centrum van de stad noodzakelijk. Na deze ingrijpende werken is Kortrijk een gefacelifte stad met een verbrede Leie, nieuwe bruggen, oevers met brede paden, mooie parken en een hersteld contact met het water.

De Leieboorden zijn the place to be! Een groene zone bij uitstek waar jong en oud verzamelen om ongestoord te genieten, en dat middenin de stad. Rond de site van het Koning Albertpark verrees de befaamde Skatebowl, werden de kaaien opgewaardeerd en heeft Kortrijk met Buda Beach zijn eigen stadsstrand.

Een nieuwe Leie vergt nieuwe bruggen. Maar liefst zeven imposante exemplaren hertekenen de Kortrijkse skyline en geven haar een duidelijke, sterke look.

Ook in de omgeving van de Broeltorens werden de kades van de Oude Leie-arm in verlaagd tot een halve meter boven het water. De oevers brengen je zalig dicht bij het frisse water zodat je, op een van de heerlijke terrasjes, het water haast kunt voelen.